Monthly Archives: July 2020

Et’hem Haxhiademi, klasicisti i letërsisë shqipe

By |July 20th, 2020|

Et’hem Haxhiademi, klasicisti i letërsisë shqipe. Nëse romantizmin në letërsinë tonë e përfaqësojnë De Rada e Naimi, e themi me plotgojë që klasicizmin e përfaqëson Haxhiademi. Et’hem Haxhiademi është përfaqësuesi i rrymës letrare të klasicizmit në letërsinë shqipe. Në vitet ’30 të shekullit të kaluar, ai botoi tragjeditë “Uliksi”, “Akili”, “Aleksandri”, “Pirrua”, “Skënderbeu”, “Diomedi” dhe […]

Shoqata Camaj bashkëpunon me Universitetin DePaul për dërgimin e korpusit të veprave të Martin Camaj

By |July 20th, 2020|

Shoqata Camaj bashkëpunon me Universitetin DePaul për dërgimin e korpusit të veprave të Martin Camaj. Ky bashkëpunim do të sjellë organizimin e konferencave të përbashkëta, si dhe përvojën e hulumtuesve shkencorë pranë Shoqatës Camaj. Në këtë periudhë të vështirë që po kalojnë universitetet në Europë dhe Amerikë për shkak të pandemisë, bashkëpunimi është tepër i […]

Botimi i pestë i abetares për shkollat fillore, “Abetar : për shkollat popullore shqipe,” me autor Ndue Paluca

By |July 20th, 2020|

Botimi i pestë i abetares për shkollat fillore, “Abetar : për shkollat popullore shqipe,” me autor Ndue Paluca. E miratuar nga Ministria e Arsimit në vitin 1930. Kjo abetare ka gjithsej 128 faqe dhe është e shoqëruar me ilustrime. Në faqen 96 fillojnë “Këndimet”, (pjesë leximesh dhe vjershash ). Në fund të librit gjenden disa […]

Biblioteka françeskane vjen me një botim të ri “Poezi”, të At Zef Pllumit

By |July 20th, 2020|

Biblioteka françeskane vjen me një botim të ri “Poezi”, të At Zef Pllumit. “Poezi” e At Zef Pllumit është strukturuar nga vepra e botuar: Antipoezi për shekullin e njizetë, Tiranë, 2001, dhe vepra në dorëshkrim Poezi dhe Antipoezi 1950-1960, e cila botohet për herë të parë, në trajtën në të cilën e la vetë Pllumi.

Mëso […]

Granit Zela dhe Flurans Ilia, shkrimtari jeton me atë që ndodh në atdheun e tij

By |July 20th, 2020|

Në numrin e tetëdhjetetetë të gazetës letrare-kulturore ExLibris, Granit Zela dhe Flurans Ilia rrefejnë në një dialog të gjatë fillimet, rrugëtimin krijues dhe artin e fjalës së shkruar. Granit Zela, me banim në Teksas, dhe Flurans Ilia, me banim në Kanada, janë shfaqur në rrethet letrare dhe në shtypin letrar në fillim të viteve 2000. […]

Shkrimtarja Anisa Markarian bëhet pjesë e nismës “Lexo dhe ti një letër”

By |July 20th, 2020|

Shkrimtarja Anisa Markarian bëhet pjesë e nismës “Lexo dhe ti një letër”, projekt i Teatrit Aleksandër Moisiu, Durrës. Me një letër të bukur dashurie të përkthyer e të përshtatur nga vetë znj. Markarian, ju ftojmë sonte të mos e humbni në ora 21.00 tek “Letra e mbrëmjes”. Anisa Markarian është aktore shumë e njohur për […]

Revista albanologjike “Shejzat”, në viti i dytë i botimit, numri 11-12

By |July 17th, 2020|

Revista albanologjike “Shejzat” u botua për herë të parë në vitin 1957 dhe u themelua nga Ernest Koliqi. Periodiku “Shejzat” u botua në Romë nga një grup mërgimtarësh shqiptarë me njohuri të gjëra në letërsi, gjuhë e histori, numri i fundit i së cilit u botua në vitin 1978. Kjo revistë për 21 vite me […]

Vaxhid Sejdiu: Gjuha amtare, detyrim mbarëkombëtar

By |July 17th, 2020|

Qendra e Botimeve për Diasporën sjell një cikël intervistash me mësues shqiptarë në Diasporë, të cilët kanë dhënë një kontribut të veçantë në përhapjen dhe ruajtjen e gjuhës shqipe, kulturës shqiptare dhe forcimit të lidhjeve të komunitetit shqiptar në vendin ku ndodhen.
 

Pak fjalë mbi Vaxhid Sejdiun:

Vaxhid Sejdiu, lindi […]

Më 16 korrik 1895 u botua numri i parë i gazetës “Shqiptari” (Albanezul)

By |July 17th, 2020|

Më 16 korrik 1895 u botua numri i parë i gazetës “Shqiptari” në Bukuresht, Rumani, nga Bashkësia Shqiptare. Gazeta “Shqiptari” (Bukuresht, 1888-1903), nën drejtimin e Nikolla Naços, ishte ndër më të rëndësishmet në historinë e shtypit shqiptar. Nikolla Naço, ka qenë veprimtar dhe atdhetar i Rilindjes Kombëtare. I lindur në qytetin e Korçës, qysh i […]

Broshura Komemorative “Foleja Kombëtare”, botuar për herë të parë në vitin 1931

By |July 16th, 2020|

Broshura Komemorative “Foleja Kombëtare” u botua për herë të parë në vitin 1931, me rastin e dyzetvjetorit të INSTITUTIT KYRIAS (sipas emrit të familjes), në shtypshkronjën “ Gutenberg”. Ky ishte instituti i parë femëror në Shqipëri i themeluar më 24 maj 1891, nga zonjusha Sevasti Kyrias, dhe rezulton të jetë institucioni arsimor më i vjetër në Shqipëri. […]