Monthly Archives: July 2020

Shkrimtarët shqiptarë Durim Taçi dhe Arben Dedja përzgjidhen për të marrë pjesë në festivalin Passaggi, në Fano

By |July 16th, 2020|

Pas Takimit të Shkrimtarëve të Diasporës, organizuar nga Qendra e Botimeve për Diasporën më 22 shkurt, në Tiranë, ku ishin të ftuar drejtuesit e festivalit Passaggi, dy prej autorëve të Diasporës të pranishëm në takim, Durim Taçi dhe Arben Dedja, u përzgjodhën për të qenë pjesë e Festivalit. Dy shkrimtarët shqiptarë do të bëjnë prezantimin […]

Shkrimtari Arben Dedja përkthen një artikull nga Giulio Mozzi: Dhjetë arsyet e vërteta pse letërsia anglosaksone prodhon kryevepra

By |July 16th, 2020|

Shkrimtari Arben Dedja ka përkthyer një artikull  të Giulio Mozzi (titulli origjinal: Dhjetë arsyet e vërteta pse letërsia anglosaksone prodhon vu kryevepra kurse ajo italiane jo) ku tërthori flet për dygjuhësinë tonë.  Ai e quan gjuhën italiane “të vogël” në krahasim me gjuhën angleze. Shumë autorë zgjedhin të shkruajnë në gjuhën angleze veprat e tyre […]

Covid-19 / Shkolla shqiptare në Romë mbyll me sukses vitin shkollor

By |July 15th, 2020|

Shkolla shqipe “BESA” zhvilloi në ambientet e UPTER, të Universitetit Popullor të Romës ceremoninë e mbylljes së vitit shkollor 2019/2020. Kjo shkollë, e udhëhequr nga Edmond Godo, u themelua në shkurt 2002 e cila synon të promovojë kulturën shqiptare në Itali.
Në ceremoninë e mbylljes së vitit shkollor morën pjesë të gjithë ata që e bënë […]

Shkrimtarja Ismete Selmanaj Leba vlerësohet me çmimin “Të bashkuar për ligjshmërinë”

By |July 15th, 2020|

Shkrimtarja Ismete Selmanaj Leba, e cila prej vitit 1992 jeton në Itali, vlerësohet me çmimin e parë për librin “I bambini non hanno mai colpe” (Fëmijët nuk kanë asnjëherë faj), në konkursin ndërkombëtar letrar “Të bashkuar për ligjshmërinë”. Ky çmim nuk është i pari këtë thriller, pasi në vitin 2019 është vlerësuar me çmimin “Premio […]

Botohet vepra “Epizode historike” e historianit Át Paulin Margjoka

By |July 14th, 2020|

Biblioteka Françeskane vjen me një botim të ri të historianit At Paulin Margjoka me titull “Epizode historike”. Në këtë vepër janë përfshirë artikujt studimorë të Át Paulinit botuar në revistën “Shêjzat” themeluar prej Ernest Koliqit, me të cilin ai bashkëpunoi ngushtë për çështje të historisë kombëtare. Në libër trajtohen probleme shqetësuese të kohës, çështja kombëtare […]

Murat Toptani

By |July 14th, 2020|

Murat Toptani (1867-1918) qe atdhetar, nënshkrues i Deklaratës së Pavarësisë së Shqipërisë, poet dhe skulptor shqiptar. Zotëronte disa gjuhë të huaja si frëngjisht, turqisht, arabisht, gjermanisht, italisht osmanisht, arabisht dhe persisht. Krijimet e tij janë përmbledhur në vëllimin, “Vjersha e Murat Toptanit”, ndërkohë që në Galerinë e Arteve në Tiranë ruhet një bust i Skënderbeut, i realizuar […]

153 vjet më parë lindi atdhetari Murat Toptani

By |July 14th, 2020|

Më 14 korrik 1867 lindi Murat Toptani, atdhetar, nënshkrues i Deklaratës së Pavarësisë së Shqipërisë, poet dhe skulptor shqiptar. Zotëronte disa gjuhë të huaja si frëngjisht, turqisht, arabisht, gjermanisht, italisht osmanisht, arabisht dhe persisht. Krijimet e tij janë përmbledhur në vëllimin, “Vjersha e Murat Toptanit”, ndërkohë që në Galerinë e Arteve në Tiranë ruhet një bust i […]

Arb Elo

By |July 14th, 2020|

Arb Elo është i diplomuar si arkitekt dhe jeton e punon në këtë profesion qysh prej vitit 1990 në Gjermani. Është autor i disa vëllimeve me poezi: “Rrëfime hijesh” (2010), “Mirazh” (2011), “Zero 3D” (2012), “Xixa të zeza” (2013), “End(j)e” (2014), “Rrokje vdeknisht” (2016), “Linjë e vonë” (2017), “Poezi të zgjedhura” (2018) dhe i vëllimit me proza “Ursa Major”. Ka publikuar në revista […]

“Piramida” e Kadaresë dhe koha e leximit nga Arb Elo

By |July 14th, 2020|

Gazeta letrare “Exlibris” sjell një shkrim mbi veprën “Piramida” të Ismail Kadaresë nga autori shqiptar që jeton në Gjermani, mjaft i vlerësuar nga kritika letrare, Arb Elo. Një mënyrë ndryshe leximi parë në kushtëzimin  e kohës së leximit, por edhe të vetë shkrimit të veprës.
“…Po flisja ca më sipër për kohë leximi; nuk ishte e […]

Qendra e Botimeve për Diasporën, takim bashkëpunimi për mësimdhënien në Diasporë

By |July 14th, 2020|

Sot, Qendra e Botimeve për Diasporën priti Konsullin e Përgjithshëm të Kosovës në Shqipëri z. Halim Krasniqi, Ministrin Këshilltar pranë Ambasadës së Republikës së Kosovës në Tiranë z. Haxhi Bajraktari, drejtoreshën e Drejtorisë së Diplomacisë Publike dhe Diasporës znj. Mira Hoxha dhe drejtoreshën e Drejtorisë së Shërbimeve të Brendshme znj. Etleva Haka, përfaqësuese të Ministrisë për Evropën […]