Monthly Archives: August 2020

Dhimitër S. Shuteriqi

By |August 14th, 2020|

Dhimitër S. Shuteriqi (1915-2003) lindi në Elbasan në një familje intelektuale, i biri i Simon Shuteriqit, anëtar i Kongresit të Manastirit dhe një ndër themeluesit e Normales së Elbasanit. Dhimitri ndoqi studimet e larta në Universitetin e Grenoblit dhe Lionit, në Francë dhe punoi si mësues në Normalen e Elbasanit. Për një periudhë gati 60-vjeçare, deri […]

Arshi Pipa

By |August 14th, 2020|

Arshi Pipa (1920-1997) ishte arsimtar, publicist, poet, gjuhëtar, kritik letrar, përkthyes dhe pedagog shqiptar. Studioi për filozofi në Universitetin e Firences në Itali dhe gjatë viteve 1941-1946 dha mësim në Liceun Shtetëror të Tiranës, Shkodrës dhe Durrësit. Në prill të vitit 1946, u burgos nga regjimi komunist për idetë e tij patriotike e demokratike. Për dhjetë […]

Vaxhid Sejdiu

By |August 14th, 2020|

Eqrem Çabej

By |August 14th, 2020|

Eqrem Çabej (1908-1980), arsimtar, gjuhëtar dhe albanolog shqiptar është një ndër studiuesit dhe akademikët më të rëndësishëm të gjuhës shqipe.

Çabej lindi në Gjirokastër, ku mori mësimet e para. Kreu gjimnazin në Klagenfurt (Austri) dhe ndoqi studimet e larta për gjuhësi krahasuese indoeuropiane dhe albanologji në Universitetin e Gracit e më pas në Universitetin e Vjenës, ku u […]

40 vjet më parë u nda nga jeta Eqrem Çabej

By |August 13th, 2020|

Më 13 gusht të  vitit 1980 u nda nga jeta arsimtari, gjuhëtari dhe albanologu shqiptar, një ndër studiuesit dhe akademikët më të rëndësishëm të gjuhës shqipe, Eqrem Çabej.
Çabej lindi në Gjirokastër, ku mori mësimet e para. Kreu gjimnazin në Klagenfurt (Austri) dhe ndoqi studimet e larta për gjuhësi krahasuese indoeuropiane dhe albanologji në Universitetin e Gracit […]

Irma Kurti

By |August 12th, 2020|

Irma Kurti është poete, shkrimtare, autore e teksteve të këngëve, gazetare dhe përkthyese. Ka filluar të shkruajë e të botojë poezi që në moshë të vogël. Është nderuar me mbi 50 çmime në konkurse të ndryshme letrare, ndërmjet të cilave shumë çmime të para, të dyta e të treta […]

Qendra e Botimeve për Diasporën, botime dygjuhëshe me “Tregime të moçme shqiptare” nga Mitrush Kuteli

By |August 12th, 2020|

Libri shumë i dashur për shqiptarët “Tregime të moçme shqiptare” nga Mitrush Kuteli, vjen më afër fëmijëve shqiptarë në Diasporë, në saje të projektit dygjuhësh të Qendrës së Botimeve për Diasporën “Botimi dygjuhësh i dhjetë tregimeve të përzgjedhura nga “Tregime të moçme shqiptare”, me autor Mitrush Kutelin”.
Qendra e Botimeve për Diasporën e ka përzgjedhur për ta ofruar […]

Rando Devole

By |August 12th, 2020|

Rando Devole, jeton në Romë, ku ka studiuar në fushën e letrave dhe shkencave sociale. Është autor, midis të tjerash, i librave “La scoperta dell’Albania. Gli albanesi secondo i mass media” (Ed. Paoline, 1996), shkruar me Ardian Vehbiun; “Albania. Fenomeni sociali e rappresentazioni” (Agrilavoro ed. 1998); “L’immigrazione albanese in Italia” (Agrilavoro ed. 2006); “Ura mbi […]

Miratohet Kalendari i Ri i Punës 2020-2021 i Komisionit të Përbashkët për Miratimin e Teksteve Mësimore për Diasporën

By |August 5th, 2020|

Sot, në mjediset e Qendrës së Botimeve për Diasporën, vijoi mbledhja e Komisionit të Përbashkët Shqipëri-Kosovë për Miratimin e Teksteve Mësimore për Diasporën, i cili është ngritur në zbatim të marrëveshjes së miratuar midis dy shteteve “Për organizmin e përbashkët të mësimit të gjuhës shqipe dhe kulturës shqiptare në Diasporë dhe mërgatë”.

Gjatë kësaj mbledhjeje u […]

QBD/ Mblidhet Komisioni i Përbashkët Shqipëri-Kosovë për Miratimin e Teksteve Mësimore për Diasporën

By |August 5th, 2020|

Sot, në mjediset e Qendrës së Botimeve për Diasporën, u zhvillua mbledhja e Komisionit të Përbashkët Shqipëri-Kosovë për Miratimin e Teksteve Mësimore për Diasporën. Ky komision është ngritur në zbatim të marrëveshjes së miratuar midis dy shteteve “Për organizmin e përbashkët të mësimit të gjuhës shqipe dhe kulturës shqiptare në Diasporë dhe mërgatë”.
Në mbledhje ishin […]