Author: Naun Prifti

Esad Mekuli (1916-1993), poet e përkthyes i mirënjohur shqiptar ishte Kryetari i parë i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Kosovës. Ai është vlerësuar nga studiuesi i njohur Robert Elsie si ati i poezisë moderne shqiptare në ish-Jugosllavi. Shkollimin e mesëm e kreu në Pejë, kurse studimet e...

Filip Shiroka (1859-1935) ishte inxhinier, poet lirik dhe veprimtar i Rilindjes Kombëtare. Mësimet fillore i mori tek etërit françeskanë, ndër të cilët përmendet dhe arbëreshi At Leonardo de Martino. Më 1877 hapi një dyqan për të lidhur libra te Dugajtë e Reja në qytetin e...

Ndre Mjeda (1866-1937) ishte klerik, atdhetar, filolog, poet dhe aktivist i  madh i Rilindjes Kombëtare Shqiptare. Lindi më 20 nëntor të vitit 1866 në Shkodër dhe si i ri me intelekt të zhvilluar, i talentuar tërhoqi vëmendjen e jezuitëve, të cilët menduan ta bënin prift. Në...

Bajo Topulli (1868-1930) u arsimua në Stamboll që në moshën 11-vjeçare, ku ra në kontakt me idetë përparimtare dhe patriotike të vëllezërve Frashëri, Samiut dhe Naimit, por edhe të Jani Vretos. Në vitin 1904 bëhet pedagog dhe nëndrejtor i gjimnazit të Manastirit. Bashkë me lëndët...

Dhimitër S. Shuteriqi (1915-2003) lindi në Elbasan në një familje intelektuale, i biri i Simon Shuteriqit, anëtar i Kongresit të Manastirit dhe një ndër themeluesit e Normales së Elbasanit. Dhimitri ndoqi studimet e larta në Universitetin e Grenoblit dhe Lionit, në Francë dhe punoi si mësues...

Arshi Pipa (1920-1997) ishte arsimtar, publicist, poet, gjuhëtar, kritik letrar, përkthyes dhe pedagog shqiptar. Studioi për filozofi në Universitetin e Firences në Itali dhe gjatë viteve 1941-1946 dha mësim në Liceun Shtetëror të Tiranës, Shkodrës dhe Durrësit. Në prill të vitit 1946, u burgos nga regjimi...

Eqrem Çabej (1908-1980), arsimtar, gjuhëtar dhe albanolog shqiptar është një ndër studiuesit dhe akademikët më të rëndësishëm të gjuhës shqipe. Çabej lindi në Gjirokastër, ku mori mësimet e para. Kreu gjimnazin në Klagenfurt (Austri) dhe ndoqi studimet e larta për gjuhësi krahasuese indoeuropiane dhe albanologji në Universitetin e...