Author: Naun Prifti

Murat Toptani (1867-1918) qe atdhetar, nënshkrues i Deklaratës së Pavarësisë së Shqipërisë, poet dhe skulptor shqiptar. Zotëronte disa gjuhë të huaja si frëngjisht, turqisht, arabisht, gjermanisht, italisht osmanisht, arabisht dhe persisht. Krijimet e tij janë përmbledhur në vëllimin, “Vjersha e Murat Toptanit”, ndërkohë që në Galerinë e...

Më 14 korrik 1867 lindi Murat Toptani, atdhetar, nënshkrues i Deklaratës së Pavarësisë së Shqipërisë, poet dhe skulptor shqiptar. Zotëronte disa gjuhë të huaja si frëngjisht, turqisht, arabisht, gjermanisht, italisht osmanisht, arabisht dhe persisht. Krijimet e tij janë përmbledhur në vëllimin, “Vjersha e Murat Toptanit”, ndërkohë që...

Arb Elo është i diplomuar si arkitekt dhe jeton e punon në këtë profesion qysh prej vitit 1990 në Gjermani. Është autor i disa vëllimeve me poezi: "Rrëfime hijesh" (2010), "Mirazh" (2011), "Zero 3D" (2012), "Xixa të zeza" (2013), "End(j)e" (2014), “Rrokje vdeknisht” (2016), “Linjë e vonë” (2017), "Poezi të zgjedhura"...

Gazeta letrare “Exlibris” sjell një shkrim mbi veprën “Piramida” të Ismail Kadaresë nga autori shqiptar që jeton në Gjermani, mjaft i vlerësuar nga kritika letrare, Arb Elo. Një mënyrë ndryshe leximi parë në kushtëzimin  e kohës së leximit, por edhe të vetë shkrimit të veprës. “...

Ernest Koliqi, Martin Camaj, Krist Maloki, tre intelektualë të shquar, tre emra të njohur e të rë ndësishëm të letrave shqipe e të Diasporës shqiptare. Fotografia është shkrepur në Romë në vitin 1962....

Më 12 korrik të vitit 1952 vdiq, Hafiz Ibrahim Dalliu, atdhetar, arsimtar, intelektual dhe veprimtar i çështjes kombëtare. Lindi në Tiranë në vitin 1878. Studimet e larta i mbaroi në Turqi. Mori pjesë në përpjekjen e hapjes të shkollave shqipe në Tiranë më 1902. Në vitin 1908...

Më 12 korrik, të vitit 1874 lindi në Janjevë të Kosovës At Shtjefën Gjeçovi, veprimtar i lëvizjes kombëtare, etnolog, arkeolog dhe shkrimtar, klerik françeskan, Mësues i Popullit. Pasi kreu kolegjin françeskan në Troshan, në vitin 1888 u nis për të ndjekur studimet në Kroaci. Pas përfundimit të...