naun.prifti

About Naun Prifti

This author has not yet filled in any details.
So far Naun Prifti has created 435 blog entries.

Rumani, botohet një studim i ri albanologjik

By |July 2nd, 2020|

Doli nga shtypi “Shqipëria, historia në data, mbi Kanunin, personalitete”, i cili është një studim i ri albanologjik në rumanisht me autorë Dr. Liviu Lungu (shkrimtar dhe historian me origjinë shqiptare) dhe Dr. Luan Topçiu. Parathënia e librit është shkruar nga albanologu Dr. Radu Săvulescu, drejtor ekzekutiv i Shoqatës Lidhja e Shqiptarëve të Rumanisë (ALAR). Libri […]

Frang Bardhi

By |July 2nd, 2020|

Frang Bardhi (1606-1643), shkrimtar, leksikograf, folklorist dhe etnograf shqiptar, lindi në vitin 1606 në Kallmet, në krahinën e Nënshatit të Zadrimës. Studioi në Seminarin e Loretos në Itali dhe u bë peshkop i Sapës.
Frang Bardhi është një nga figurat më të ndritura të kulturës e historisë shqiptare në shekullin XVII. Në moshën 29-vjeçare, gjatë kohës që ishte me […]

Vendimi/ Tekste falas për mësimin e gjuhës shqipe në Diasporë

By |July 2nd, 2020|

Këshilli i Ministrave ka miratuar sot vendimin për tekstet shkollore dhe plotësuese për Diasporën dhe kategoritë që përfitojnë falas tekstet e botuara e të siguruara nga Qendra e Botimeve për Diasporën, për vitin shkollor 2020-2021.
Sipas këtij vendimi, me qëllim mbështetjen e mësimit të gjuhës shqipe dhe të kulturës shqiptare në diasporë, Qendra e Botimeve për […]

Miratimi i teksteve për Diasporën/ QBD takim me Ministrinë e Arsimit dhe Shkencës të Kosovës

By |July 1st, 2020|

U zhvillua sot takimi zyrtar midis Ministrit të Arsimit dhe Shkencës së Republikës së Kosovës, Prof. Dr. Ramë Likaj, Sekretarit të Përgjithshëm të Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës së Republikës së Kosovës, Agim Berdyna, drejtoreshës së Qendrës së Botimeve për Diasporën znj. Mimoza Hysa dhe përfaqësuesve të stafit të QBD-së.
Tema e diskutimit të këtij takimi […]

377 vjet më parë u nda nga jeta Frang Bardhi

By |July 1st, 2020|

Më 1 korrik të vitit 1643, u nda nga jeta Frang Bardhi, shkrimtar, leksikograf, folklorist dhe etnograf shqiptar. Lindi në vitin 1606 në Kallmet, në krahinën e Nënshatit të Zadrimës. Studioi në Seminarin e Loretos në Itali dhe u bë peshkop i Sapës.
Frang Bardhi është një nga figurat më të ndritura të kulturës e historisë shqiptare në shekullin […]

374 vjet më parë lindi albanologu i parë Gottfried Wilhelm Leibniz

By |July 1st, 2020|

Më 1 korrik 1646, në Leipzig të Gjermanisë, lindi Gottfried Wilhelm Leibniz, filozof dhe matematikan, i cili ndër të tjera ishte edhe albanologu i parë që trajtoi problemet e origjinës së gjuhës shqipe, lidhjen e saj me gjuhët tjera indoevropiane, dhe individualitetin e saj si gjuhë në vete. Mendimet mbi shqipen, Leibniz i shprehu në […]

Elez Biberaj emërohet drejtor i “Zërit të Amerikës”

By |July 1st, 2020|

Agjencia e Shteteve të Bashkuara për Median Globale (USAGM) ka emëruar gazetarin me përvojë të “Zërit të Amerikës” Elez Biberaj në detyrën e drejtorit të “Zërit të Amerikës”.
Elez Biberaj ka drejtuar Divizionin e Euro-Azisë që nga viti 2006. Në këtë detyrë ai ka mbikëqyrur transmetimet e “Zërit të Amerikës” për Rusinë, Ukrainën, Armeninë dhe Ballkanin. […]

Qendra e Botimeve për Diasporën, marrëveshje bashkëpunimi me Fondin Shqiptar për Zhvillimin e Diasporës

By |July 1st, 2020|

Sot në mjediset e QBD-së, në sallën e mbledhjeve “Fan Noli”, drejtoresha e Qendrës së Botimeve për Diasporën, znj. Mimoza Hysa dhe drejtoresha e Fondit Shqiptar për Zhvillimin e Diasporës, znj. Blerina Turdiu firmosën marrëveshje bashkëpunimi midis dy institucioneve.
Qëllimi i kësaj marrëveshjeje është nxitja e bashkëpunimit midis dy palëve për shkëmbimin e ekspertizës dhe realizimin e projekteve […]

Qendra e Botimeve për Diasporën publikon falas online fjalorin dygjuhësh për fëmijë, shqip-gjermanisht

By |July 1st, 2020|

Qendra e Botimeve për Diasporën vë në dispozicion të fëmijëve në Diasporë, një tjetër fjalor dygjuhësh për fëmijë: fjalorin shqip-gjermanisht, në formatin e-book.
Fjalori, shumë i dobishëm për mësuesit dhe fëmijët në Diasporë dhe jo vetëm, është i shkarkueshëm falas për të gjithë.
Fjalori dygjuhësh për fëmijë është konceptuar për fëmijë të moshës deri në 6 vjeç dhe shoqërohet […]

Ardian Ndreca dhe Ardian Vehbiu, në Akademinë e Shkencave të Shqipërisë

By |June 30th, 2020|

Ndër 12 anëtarët e rinj të pranuar rishtas në Akademinë e Shkencave të Shqipërisë janë edhe dy emra mjaft të njohur të letrave shqipe, Ardian Ndreca dhe Ardian Vehbiu, të cilët jetojnë përkatësisht në Itali dhe SHBA.

Ardian Ndreca lindi në Shkodër dhe mbaroi studimet e larta për filozofi në Romë ku jeton që prej vitit 1990. Mban katedrën e […]