Author: Naun Prifti

Dhaskalina Stavri Pinoti (Bubulina) (1771-1825), u bë gruaja që hyri në histori për trimërinë, mençurinë, bukurinë e personalitetin e saj. Dhaskalina Pinoti Bubulina ishte komandante e anijes luftarake "Agamemnom" me të cilën i dha ndihmë të madhe Ali Pashë Tepelenës, kur Janinën e rrethuan turqit. Ajo...

Më 25 qershor të vitit 1936 lindi Rexhep Qosja, shkrimtar, kritik letrar, studiues dhe një ndër personalitetet më të rëndësishme të popullit shqiptar. Qosja ka dhënë një kontribut shumë të rëndësishëm në lëmin e studimeve letrare dhe është i njohur për sintezat e mëdha shkencore në fushën e historisë...

Në parlamentin e parë shqiptar që u krijua dhe nisi punimet në vitin 1921 u përfaqësua edhe diaspora shqiptare e Amerikës, përmes Fan Nolit.  Ndër deputetët e parë gjenden edhe emra të njohur të letrave shqipe dhe të çështjes kombëtare, si At Gjergj Fishta, Luigj...

Poezia për poetin e veprimtarin e shquar Naim Frashëri, “Varrimet e Naim Frashërit”, nga autori i njohur Petrit Ruka është vlerësuar me çmimin e parë në manifestimin poetik “Flakadani i Kujtesës”. Naim Frashëri, i cili vdiq në datën 25 maj të vitit 1900 Stamboll u varros...

“Edukata e Re” ishte një revistë pedagogjike e përmuajshme që botohej në vitet ’30 të shekullit XX. Revista drejtohej nga një grup mësuesish dhe shtypej në shtypshkronjën “Mbrothësia” të Kristo Luarasit, duke pasur në fokus pedagogjinë, didaktikën dhe gjuhën shqipe. Lënda e saj trajtonte problematika të ndryshme të...

[vc_row css_animation="" row_type="row" use_row_as_full_screen_section="no" type="full_width" angled_section="no" text_align="left" background_image_as_pattern="without_pattern"][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text] Qendra e Botimeve për Diasporën sjell një cikël intervistash me mësues shqiptarë në Diasporë, të cilët kanë dhënë një kontribut të veçantë në përhapjen dhe ruajtjen e gjuhës shqipe, kulturës shqiptare dhe forcimit të lidhjeve të komunitetit shqiptar...

Drejtoresha e Qendrës së Botimeve për Diasporën, znj. Mimoza Hysa zhvilloi sot një takim me z. Atakan Doğan, Atasheun e Arsimit të Ambasadës së Republikës së Turqisë në Shqipëri lidhur me realizimin e projektit në bashkëpunim të fjalorëve dygjuhësh për fëmijë, shqip-turqisht. Pala turke ka marrë përsipër botimin, shtypjen...