naun.prifti

About Naun Prifti

This author has not yet filled in any details.
So far Naun Prifti has created 435 blog entries.

Qendra e Botimeve për Diasporën përuron fjalorët dygjuhësh

By |May 15th, 2020|

Në përvjetorin e parë të funksionimit të saj, Qendra e Botimeve për Diasporën përuroi botimin e fjalorëve dygjuhësh për fëmijë: shqip-anglisht; shqip-italisht; shqip-greqisht dhe shqip-ukrainisht. Fjalorët do të ofrohen falas për fëmijët në Diasporë me qëllim mbështetjen e mësimit të gjuhës shqipe jashtë vendit.

Përvjetori i parë i Qendrës së Botimeve për Diasporën

By |May 15th, 2020|

Qendra e Botimeve për Diasporën në 1 vit👇

➢ Qendra e Botimeve për Diasporën është institucion në shërbim të misionit të Ministrit të Shtetit për Diasporën.

➢ Misioni i saj është mbështetja e mësimit të gjuhës shqipe, njohja dhe përhapja e kulturës kombëtare përmes botimit të teksteve shkollore, librave me përmbajtje letrare, historike, sociale etj., si dhe […]

178 vjet më parë lindi Mehmet Ali Pashë Vrioni

By |May 13th, 2020|

Më 13 maj të vitit 1842 lindi Mehmet Ali Pashë Vrioni, atdhetar, politikan, diplomat shqiptar e nënkryetar i Lidhjes Shqiptare të Prizrenit. Mehmet Ali Pashë Vrioni, është babai i Kryeministrit të shtetit shqiptar, Ilias Bej Vrioni dhe gjyshi i përkthyesit të shquar, Jusuf Vrioni. Nënkryetar i Lidhjes Shqiptare të Prizrenit 1878, kryetar i Lidhjes Shqiptare të […]

100 vjet më parë lindi Vexhi Buharaja

By |May 13th, 2020|

Më 12 maj të viti 1920 lindi në Berat Vexhi Buharaja, atdhetar, dijetar, poet, përkthyes, shkrimtar, historian, studiues, hulumtues dhe njohës i dhjetë gjuhëve kryesore lindore e perëndimore. Buharaja rrjedh prej një familje intelektuale, me trashëgimi të pasur fetare, kulturore, atdhetare. Mësimet fillestare i kreu në vendlindje, pas kësaj vazhdoi studimet në Medresën e Përgjithshme në […]

Qendra e Botimeve për Diasporën, mbledhje online me përfaqësuesit e mësuesve në Greqi

By |May 12th, 2020|

Qendra e Botimeve për Diasporën në vazhdim të mbledhjeve të organizuara online me drejtuesit dhe përfaqësuesit e lidhjeve të mësuesve në diasporë, me qëllim të marrjes së informacionit dhe zgjidhjes së problematikave të lindura nga situata e re e krijuar prej gjendjes së pandemisë globale, zhvilloi sot mbledhjen me përfaqësues të lidhjes së mësuesve të Greqisë, […]

249 vjet më parë lindi Dhaskalina Stavri Pinoti (Bubulina)

By |May 11th, 2020|

Më 11 Maj 1771, lindi Dhaskalina Stavri Pinoti (Bubulina), gruaja që hyri në histori për trimërinë, mençurinë, bukurinë e personalitetin e saj.
Dhaskalina Pinoti  Bubulina ishte komandante e anijes luftarake “Agamemnom” me të cilën i dha ndihmë të madhe Ali Pashë Tepelenës, kur Janinën e rrethuan turqit. Ajo iu kushtua çështjes së çlirimit të kombit grek duke dhënë […]

Qendra e Botimeve për Diasporën, mbledhje online me drejtuesit e lidhjeve të mësuesve në diasporë

By |May 6th, 2020|

Qendra e Botimeve për Diasporën në kuadër të marrjes së informacionit dhe zgjidhjes së problematikave të lindura nga situata e re e krijuar me shkollat shqipe në diasporë prej gjendjes së pandemisë globale, ka ndërmarrë një seri mbledhjesh online me drejtuesit e lidhjeve të mësuesve në diasporë. Sot, datë 6 maj, u zhvillua mbledhja me përfaqësues të lidhjes […]

Mësimi i gjuhës shqipe në Gjermani dhe sfidat e tij

By |May 4th, 2020|

Duke bërë një pasqyrë të mësimdhënies së gjuhës dhe kulturës shqiptare në Gjermani, mësuesja shqiptare me banim atje Etleva Mançe përcjell një historik të ecurisë së hapjes së shkollave shqipe atje dhe përpjekjet më të reja e në rritje të bashkëpunimit brenda e jashtë trojeve shqiptare. Kjo e fundit si një domosdoshmëri për ruajtjen e […]

Qendra e Botimeve për Diasporën, libra dygjuhësh për fëmijët e diasporës

By |May 4th, 2020|

Qendra e Botimeve për Diasporën boton libra dygjuhësh në ndihmë të fëmijëve të diasporës.

Përrallat më të bukura klasike për fëmijë do të jenë në duart e fëmijëve të diasporës në një format ndryshe dhe mjaft interesant. Qendra e Botimeve për Diasporën, në një projekt ambicioz e mjaft të vlefshëm kushtuar përhapjes së gjuhës shqipe në […]

Robert Shvarc e Amik Kasoruho, miqësia e rrallë e emrave të mëdhenj të letrave shqipe

By |April 28th, 2020|

 

Robert Shvarc e Amik Kasoruho, dy prej emrave më të mëdhenj të përkthimit e letrave shqipe, nuk i bashkon vetëm veprat e mrekullueshme që i lanë trashëgim lexuesit shqiptar, dashuria e epërme për gjuhën dhe lëvrimi me një cilësi të pashoqe i saj, por mbi të gjitha miqësia e veçantë që kishin me njëri-tjerin. Vëllimi […]