Besa Myftiu

Besa Myftiu

Besa Myftiu ka lindur në Tiranë, Shqipëri. Është vajza e shkrimtarit disident Mehmet Myftiu. Shkollën fillore, të mesme dhe studimet e larta i ka kryer në Tiranë. Pas një pune disavjeçare si pedagoge në Institutin e lartë pedagogjik të Elbasanit, Myftiu punoi si gazetare në revistën “Skena dhe ekrani”. Ka shkruar skenarin e filmit televiziv “Unë e dua Erën”, më 1991. Në vitin 1992 largohet nga Shqipëria për në Zvicër. Jep mësim në Universitetin e Gjenevës në Fakultetin e Shkencave Pedagogjike. Shkruan në gjuhën frënge dhe është autore e vëllimit poetik “Des amis perdus” botuar në dy gjuhë; e romaneve “Ma Légende” (“L’Harmattan”, 1998, me parathënie të Ismail Kadaresë), “Confessions des lieux disparus” (“Editions de l’Aube”, 2008, me parathënie nga Amelie Nothomb), i cili u botua në shqip me titullin “Rrëfime nga vendet e harruara”, dhe “Amours au temps du communisme” (“Fayard”, 2011); e përmbledhjes me tregime “Le courage, notre destin” (Editions Ovadia, 2007.

Veprat:
“Miqtë e humbur Des amis perdus”, poèmes en deux langue (“Marin Barleti”, Tiranë, 1994)
“Ma légende”, roman (papréface d’Ismail Kadaré (“L’Harmattan”, Paris, 1998)
“A toi, si jamais…”, peintures de Serge Giakonoff (“Éditions de l’Envol”, Forcalquier, 2001)
“Nietzsche et Dostoïevski: éducateurs!” (“Éditions Ovadia”, Nice, 2004)
“Dialogues et récits d’éducation sur la difference”, en collaboration avec Mireille Cifali (“Éditions Ovadia”, Nice, 2006)
“Confessions des lieux disparus”, préface d’Amélie Nothomb,  2007 (La Tour-d’Aigues sorti en 2008 en livre de poche et réédité en 2010 par les Éditions Ovadia, prix “Pittard de l’Andelyn” en 2008)
“An verschwundenen Orten”, traduction de Katja Meintel (“Éditions Limmat Verlag”, Zyrih, 2008)
“Le courage, notre destin”, récits d’éducation (“Éditions Ovadia”, Nice, 2008)
“Littérature & savoir” (“Ovadia”, Nice, 2008)
“Amours au temps du communism” (“Fayard”, Paris, 2011)
“Vers l’impossible” (“Éditions  Ovadia”, Nice, 2016)
“Dix-sept ans de mensonge” (“BSN Press”, 2017)
“La dame de compagnie” (“Encre fraîche”, 2018)