Lajme

Ali Aliu, një studiues i shquar i letrave shqipe

By |July 8th, 2020|

Studiuesi dhe kritiku i shquar Ali Aliu lindi më 1934 në Kranjë të Prespës. Shkollën tetëvjeçare e filloi në vendlindje dhe e kreu në Manastir më 1951, ndërsa Shkollën Normale në Shkup më 1955. Studimet universitare (albanologji) i mbaroi në Beograd në vitin 1960. Punoi si gazetar në “Flaka e vllaznimit” në Shkup. Prej vitit […]

Zvicër/ Shkolla Shqipe, konkurs për mësuesit

By |July 8th, 2020|

Shkolla Shqipe në Zvicër lajmëron shpalljen e konkursit për mësues/e të gjuhës shqipe për disa pika shkollore, të kantoneve Zyrih, Schafhausen, Bern, Basel, Grabünden, Appenzell etj.
Kandidatët duhet të kenë lejen e qëndrimit vjetor në Zvicër, të kenë njohuri elementare në gjuhën gjermane, nivelin B1, të kenë kualifikim përkatës arsimor, universitar ose SHLP (gjuhë e letërsi […]

SHBA / Kur Konica vinte në skenë ”Otellon” e përkthyer nga Fan Noli

By |July 7th, 2020|

Si u vu në skenë “Otello” i Shekspirit sjellë në shqip nga Fan Noli dhe botuar nga “Vatra.
Më 7 Korrik 1923 në gazetën “Dielli” Faik Konica përshkruan suksesin e madh që pati vënia në skenë e veprës së Shekspirit “Otello” nga trupa e teatrit të Vatrës dhe bën një analizë të detajuar të lojës së […]

Qendra e Botimeve për Diasporën publikon falas online fjalorin dygjuhësh për fëmijë, shqip-turqisht

By |July 7th, 2020|

Qendra e Botimeve për Diasporën vë në dispozicion të fëmijëve në Diasporë, një tjetër fjalor dygjuhësh për fëmijë: fjalorin shqip-turqisht, në formatin e-book.
Fjalori, shumë i dobishëm për mësuesit dhe fëmijët në Diasporë dhe jo vetëm, është i shkarkueshëm falas për të gjithë.
Fjalori dygjuhësh për fëmijë është konceptuar për fëmijë të moshës deri në 6 vjeç […]

Publikohet numri i ri i revistës “Haemus”

By |July 7th, 2020|

Publikohet numri i ri i revistës “Haemus”, një revistë shkencore, kulturore dhe enciklopedike evropiane, themeluar në Bukuresht në vitin 1998 nga autorët shqiptarë me banim neë Rumani, Kopi Kyçyku dhe Ardian Kyçyku. Revista boton me përparësi materiale shkencore, akademike, kulturore dhe artistike, të vlerësuara e të njohura nga institucione dhe qarqe akademike evropiane e më gjerë. […]

Foto dite/ Camaj, Koliqi e intelektualë të tjerë të shquar

By |July 7th, 2020|

Nga e majta në të djathtë: Prof. Giuseppe Gradilone, albanolog i përkushtuar, studiues i gjuhës shqipe dhe i letërsisë arbëreshe e shqiptare bashkëkohore; z. Asim Jakova, themelues dhe drejtor i gazetës “Illyria”; znj. Erika Camaj, bashkëshorte e Martin Camaj; Dr. Martin Camaj, një ndër figurat më të njohura e të vlerësuara të letrave shqipe, poet, […]

Robert Elsie, një trashëgimi për gjuhën shqipe e shqiptarët

By |July 7th, 2020|

Albanologu i mirënjohur Robert Elsie, shkrimtar, përkthyes e studiues, në faqen e tij të internetit ka lënë një informacion të pasur dhe të mirëkujdesur për të dhe botimet e tij: libra, artikuj shkencorë, recensime dhe intervista. Shumica e këtyre teksteve mund të shkarkohen nga interneti në formatin PDF. Në këtë faqe, gjenden gjithashtu të dhëna […]

Itali/ Shkolla e Gjuhës Shqipe “Besa” mbyll vitin shkollor

By |July 7th, 2020|

Shkolla e Gjuhës Shqipe “Besa” në Romë të Italisë, përmbylli vitin shkollor 2019-2020.
Në ceremoninë e mbylljes ishte i pranishëm edhe Prof. Francesco Florenzano, President i Upter – Universiteti Popullor i Romës, vendi ku u zhvilluan veprimtaritë didaktike. Presidenti Florenzano rinovoi ftesën që shkolla t’i zhvillojë mësimet po aty edhe për vitin e ardhshëm shkollor.
Mëso më shumë 

NJOFTIM PËR BASHKËPUNËTOR TË JASHTËM PËR KRIJIMIN E REDAKSISË SË REVISTËS LETRARE “LETRA NGA DIASPORA”, ILUSTRATOR

By |July 6th, 2020|

Qendra e Botimeve për Diasporën kërkon bashkëpunëtor të jashtëm, ilustrator, për ngritjen e redaksisë së revistës letrare “Letra nga Diaspora” .

 Ilustratori duhet të plotësojë këto kërkesa:

Të jetë shtetas shqiptar;
Të ketë zotësi të plotë për të vepruar;
Të ketë mbaruar arsimin e lartë;
Kualifikime, preferohet njohje në programet kompjuterike: AdobePhotoshop, Page Maker, Illustrator, Indesign, […]

NJOFTIM PËR BASHKËPUNËTOR TË JASHTËM PËR KRIJIMIN E REDAKSISË SË REVISTËS LETRARE “LETRA NGA DIASPORA”, GAZETAR KULTURE

By |July 6th, 2020|

Qendra e Botimeve për Diasporën kërkon bashkëpunëtor të jashtëm, gazetar kulture, për ngritjen e redaksisë së revistës letrare “Letra nga Diaspora” .

Gazetari duhet të plotësojë këto kërkesa:

Të jetë shtetas shqiptar;
Të ketë zotësi të plotë për të vepruar;
Të ketë mbaruar arsimin e lartë;
Të ketë eksperiencë pune prej jo më pak se dhjetë […]