Rando Devole, jeton në Romë, ku ka studiuar në fushën e letrave dhe shkencave sociale. Është autor, midis të tjerash, i librave “La scoperta dell’Albania. Gli albanesi secondo i mass media” (Ed. Paoline, 1996), shkruar me Ardian Vehbiun; “Albania. Fenomeni sociali e rappresentazioni” (Agrilavoro ed. 1998); “L’immigrazione albanese in Italia” (Agrilavoro ed. 2006); “Ura mbi det” (Ora, Tirana 2008); “Gli albanesi in Italia, Conseguenze economiche e sociali dell’immigrazione” përgatitur me Franco Pittau etj. (Idos, Roma 2008). Zhvillon veprimtari kërkimore me institute të ndryshme dhe boton rregullisht në organe shtypi italiane e shqiptare. Për angazhimin e tij sindikal në favor të migrantëve, Presidenti i Republikës Italiane i ka dhënë titullin e nderit “Commendatore dell’Ordine della Stella della Solidarietà Italiana”.