Thanas Medi lindi në vitin 1958 në Sarandë. Në vitin 1988  u diplomua në gjuhë dhe letërsi dhe deri në vitin 1994 punoi si mësues në Lunxhëri, (Gjirokastër), pastaj emigroi në Greqi, ku edhe jeton me familjen. Hapat e tij të parë në letërsi ishin publikimet me poezi dhe histori për gazetat dhe revistat e kohës.

Punët e tij të para letrare, tregime dhe romane, u refuzuan për botim gjatë viteve të regjimit komunist, sepse u konsideruan të papajtueshme me konceptet ideologjike të kohës. Romani i parë “Hija e mallkuar” u botua në vitin 2011 nga Shtëpia Botuese Toena. Romani i tij i dytë “Fjala e Fundit e Sokrat Buba” fitoi Çmimin e Madh Kombëtar si krijimtaria më e mirë letrare për vitin 2013  nga Ministria e Kulturës e Shqipërisë.

Vepra:

“Valsi i një dasme fantazmë”, Tiranë, Onufri 2019
“Kohë e djegur”, Tiranë, Onufri, 2016
“Fjala e fundit e Sokrat Bubës”, Tiranë, Toena, 2013
“Hija e mallkuar”, Tiranë, Toena, 2011