Monthly Archives: June 2019

Zef Skiroi

By |June 21st, 2019|

Zef Skiroi (Hora e Arbëreshëvet, 10 gusht 1865 – Napoli, 17 shkurt 1927) ishte poet, gjuhëtar, folklorist, etnograf, gazetar dhe publicist i shquar arbëresh.

Me vlerë madhore si për letërsinë arbëreshe ashtu edhe për studimet letrare shqiptare janë veprat e Zef Skiroit. Skirò ishte poet neoklasik, prozator dhe studiues, veprat e të cilit mund të thuhet […]

Zef Serembe

By |June 21st, 2019|

Poeti lirik Zef Serembe (ital. Giuseppe Serembe, 1844-1901) ka qenë një shpirt i shqetësuar i parathënë për të mbajtur barrën e rëndë të vuajtjeve njerëzore. Serembja lindi më 6 mars 1844 në Strigar (ital. San Kosmo Albanese) në krahinën kalabreze të Kozencës dhe ndoqi mësimet […]

Mimoza Dako

By |June 19th, 2019|

Valbona Mara

By |June 19th, 2019|

Armenda Haruni

By |June 19th, 2019|

Faik Konica

By |June 14th, 2019|

Faik Konica (1875 – 1942) është një nga personalitetet më në zë të kulturës dhe letërsisë shqiptare. Prozator dhe poet, publiçist dhe estetist, kritik letrar dhe përkthyes, ai me veprën e tij të shumanshme pasuroi dhe ngriti në lartësi të reja fjalën shqipe […]

Jeronim de Rada

By |June 13th, 2019|

Jeronim de Rada ( 1814 – 1903), ishte mësues, botues, folklorist, filolog, poet dhe shkrimtar italo–arbëresh, themelues i Rilindjes Kombëtare Shqiptare.  Aktivitetet e tij publicistike, letrare dhe politike, ishin thelbësore jo vetëm për ndërgjegjësimin rreth minoritetit Arbëresh në Itali, por edhe për vendosjen […]

Naim Frashëri

By |June 13th, 2019|

Figura qendrore e letërsisë shqiptare të Rilindjes, ai që u bë shprehës i aspiratave të popullit për liri e përparim, si poet i madh i kombit, është Naim Frashëri (1846-1900), bilbili i gjuhës shqipe. Naimi lindi më 25 maj 1846 në Frashër, që […]

Ernest Koliqi

By |June 13th, 2019|

Ernest Koliqi (1903 – 1975) ishte mësues, poet, romancier, eseist, përkthyes, gazetar, edhe dramaturg, ministër arsimi në qeverinë Vërlaci, botues dhe petagog. Cilësohet bashkë me Mitrush Kutelin, si bashkëthemelues i tregimit modern shqiptar, ndërkohë si Ministër Arsimi ka meritën për dërgimin e 200 […]

Arjan Polis

By |June 13th, 2019|