Monthly Archives: January 2020

Mësimi i gjuhës shqipe në Romë në shekujt XVIII-XIX

By |January 17th, 2020|

Pjesë nga artikulli “Mësimi i gjuhës shqipe në Romë në shekujt XVIII-XIX” publikuar në nr. 4 të revistës “Hylli i Dritës” të vitit 1931.
“Librat qi përdoreshin për me xanë gjúhën shqype, ishin:  Gramatika e Fjalori Shqyp i P. Françeskut da Lecce, Doktrina e Krishtenë, sjellë shqyp prej Don Pjetër Budit, Kuvendi i Arbërit etj.”

Dervish Hima

By |January 10th, 2020|

Dervish Hima (1875-1928) njihet me emrin Ibrahim Mehmet Naxhi. Ai lindi në Ohër më 21 maj të vitit 1875, në një familje të pasur, ku kreu edhe shkollën fillore. Shkollën e mesme e vazhdoi në Manastir dhe Selanik dhe për dy vjet studioi mjekësi në Stamboll. Me vajtjen atje, fillimisht mbështeti Lëvizjen e Re Turke, në kuadër […]

Krist Maloki

By |January 10th, 2020|

Krist Maloki (1900-1972) e mbaroi shkollën fillore në vendlindje, në shkollën katolike të Prizrenit. Si nxënës i dalluar që ishte, përfaqësuesit e Austro-Hungarisë në Prizren e dërguan për të studiuar në Austri. Studioi në Salzburg, në Vjenë dhe në Graz. Mori dy doktorata: të parën në vitin 1929 në degën Filozofi-Pedagogjike me temën, “Die Grundprobleme der […]

Lazër Shantoja

By |January 10th, 2020|

Lazër Shantoja (1892-1945), te dorëshkrimi “Shantojana – Histori e familjes Shantoja” shkruan se origjinën familja e tij e ka nga Vjerdha e Vjetër, pranë fshatit Rragam të Shkodrës. Studimet fillore dhe të mesme i kreu pranë Seminarit Papnor të Etërve Jezuitë në vendlindje. Më tej vijoi studimet për teologji në Austri më 1912-1914, ku u shugurua […]

Publikohet libri mbi jetën e veprën e arbëreshit At Antonio Bellusci

By |January 10th, 2020|

“Rrugëtimi i një Arbëreshi” është libri i autores Ornela Radovicka mbi jetën dhe veprimtarinë e arbëreshit At Antonio Bellusci i publikuar nga shoqata “Pal Engjëlli”.
Z. Bellusci me arkivin e tij krijoi një tablo të pasur mbi jetën reale të arbëreshëve të Kalabrisë dhe arbërorëve arvanitas, luftoi për çështjen e pavarësisë së Kosovës dhe si misionar […]