Monthly Archives: August 2019

Luan Rama

By |August 30th, 2019|

Luan Rama ka lindur në Tiranë në janar të vitit 1952. Ka mbaruar studimet universitare në Tiranë në Fakultetin e Shkencave Politike, për gazetari si dhe në Universitetin Parisi VII – “Denis Diderot” në Paris për audiovizual, komunikim dhe kinematografi.
Fillimin e karrierës së tij profesionale e pati në studiot […]

Entela Tabaku

By |August 30th, 2019|

Entela Tabaku lindi në Shkodër në vitin 1971. Në qytetin e lindjes studioi violinë në Shkollën e mesme artistike ”Prenkë Jakova” dhe gjuhë-letërsi në Universitetin ”Luigj Gurakuqi”. Në këto vite filloi të botojë poezi në gazetat letrare të kohës. U diplomua në vitin 1993 si mësuese e gjuhës […]

Ndue Ukaj

By |August 30th, 2019|

Ndue Ukaj është shkrimtar, kritik i letërsisë dhe publicist.
Ai lindi në Stubëll të Epërme më 1977.
Që nga viti 1996, kur filloi studimet në degën e Letërsisë dhe Gjuhës Shqipe në Universitetin e Prishtinës, është angazhuar në jetën shoqërore, kulturore dhe politike, me shkrime e angazhime aktive.
Veprimtaria e tij […]

Flurans Ilia

By |August 30th, 2019|

Flurans Ilia u lind në Berat më 16 Maj 1971 në një familje intelektualësh ku biblioteka dhe librat zënë vend qendror në mjedisin familjar. Humbja e babait do ta shtynte qysh në fëmijëri drejt botës magjike të artit. Përgjatë viteve të shkollës shkruan poezi, skica, tregime, pa publikuar […]

Ardian Ndreca

By |August 30th, 2019|

Ardian Ndreca ka lindur në Shkodër në vitin 1969. Ka kryer studimet për filozofi në Romë ku edhe jeton që nga viti 1990. Mban katedrën e Historisë së Filozofisë moderne pranë Universitetit Urbanian dhe është profesor i ftuar pranë John Carroll University (Cleveland). Nga viti 2006 deri në […]

Ylli Demneri

By |August 30th, 2019|

Ylli Demneri ka lindur në Tiranë më 26 shkurt 1961. Pas mbarimit të Institutit të Lartë të Arteve për regji teatri e filmi më 1984, emërohet në Kinostudio ku punon si asistent regjisor e regjisor filmash dokumentarë. Fiton çmime speciale për dokumentarin “Kur flasim për poezinë” (1984), si […]

Lisandri Kola

By |August 27th, 2019|

Lisandri  Kola lindi në Shkodër më 12 maj 1986. Ai studioi Gjuhë dhe Letërsi Shqipe në qytetin e tij të lindjes gjatë viteve 2004-2008 dhe më pas u diplomua  në Letërsi  më 2010 (M.Sc. në Kritikë dhe teori letrare ) në Universitetin e Tiranës, Fakulteti i Historisë dhe Filologjisë, […]

Qendra e Botimeve për Diasporën shpërndan paketën e teksteve shkollore falas

By |August 26th, 2019|

Për herë të parë që nga krijimi i saj në janar të këtij viti, ka përgatitur dhe po shpërndan paketën e teksteve shkollore për mësimdhënie në Diasporë.

Rreth 11 000 tekste të gjuhës shqipe do t’u shpërndahen nxënësve dhe mësuesve shqiptarë, që gjenden jashtë trojeve shqiptare.

Të gjitha tekstet […]

Shkëlqim Çela

By |August 16th, 2019|

Poet, romancier e tregimtar, Shkëlqim Çela ka botuar deri sot përmbledhjet me proza “Mëmëdhembje” (“Albin”, 2008), “Kulmak” (“Albin”, 2009), “Ishulli Ruzvelt” (“Tirana Times”, 2013) –  fitues i çmimit të dytë të Ministrisë së Kulturës më 2014, “Tuneli i dhëndurëve” (Tirana Times, 2015), “Embriologji” (“Mapo Editions”, 2016) – fitues […]

Roland Gjoza

By |August 16th, 2019|

Roland Gjoza është mjaft i njohur në rrethet artistike në Tiranë e Prishtinë, ndër lexuesit e letërsisë dhe amatorët e filmit. Ai është poet lirik, prozator me një stil të veçantë dhe skenarist filmi. Në moshën 18-vjeçare botoi librin e parë “Mozaik”, një vëllim lirik që la mbresa […]