Monthly Archives: July 2020

Kujtojmë sot lindjen e shkrimtarit dhe studiuesit Dhimitër Shuteriqi

By |July 27th, 2020|

Kujtojmë sot lindjen e shkrimtarit dhe studiuesit Dhimitër Shuteriqi. Ai i kushtoi studime ndër vite figurës madhore të Skënderbeut. Pas vdekjes së tij janë botuar librat: “Moti i madh” dhe “Aranitët”.
Në arkivat e Dhimitër Shuteriqit është zbuluar letra e rrallë e Skënderbeut, e cila nxjerr në pah karakterin e tij. Letra në fjalë botohet e […]

Numri i dytë i revistës “Agimi”, organ i Shoqërisë “Vllaznija” të Shkodrës

By |July 27th, 2020|

Numri i dytë i revistës “Agimi”, organ i Shoqërisë “Vllaznija” të Shkodrës. Revista dilte një herë në muaj dhe drejtohej nga Dr. Kristo Floqi e Karl Gurakuqi. Numri i parë i revistës doli në maj 1919. Qëllimi i revistës “Agimi” ishte zgjimi i kombit shqiptar përmes zhvillimit të gjuhës. Revista trajton probleme të fushave historike, […]

Shkrimi i autorit Arb Elo për poezinë “Mall” të Ismail Kadaresë

By |July 27th, 2020|

Në numrin e tetëdhjetenëntë të gazetës ExLibris autori Arb Elo bën një shkrim për poezinë “Mall” të Ismail Kadaresë. “Dua të them se për mua të shkruarit për letërsinë, kritika letrare, duhet të jetë, në mos e bukur vetë, të paktën tërheqëse; shpresoj që radhët që vijojnë të jenë të tilla, përndryshe do të më […]

Botohet në gjuhën shqipe libri “I madhi Castriot ME LLAGAP, Skënderbeu Mbreti i Shqipërisë, Duka i Madh i Epirit”

By |July 27th, 2020|

Botohet në gjuhën shqipe libri “I madhi Castriot ME LLAGAP, Skënderbeu Mbreti i Shqipërisë, Duka i Madh i Epirit”, i autorit Stephan Zannovich apo Stiepan (1751 – 1786). Përkthimi dhe përshtatja nga suedishtja e vjetër është bërë nga Sven Esselius. Shkrimtari shqiptar me banim në Suedi Sokol Demaku e ka sjellë këtë libër edhe në […]

Shqipëria përfaqësohet këtë vit në festivalin “Passagi” nga Elvis Malaj, Arben Dedja dhe Durim Taçi

By |July 27th, 2020|

Në datat 26-30 gusht në Fano do të rikthehet festivali “Passagi”, ngjarja kombëtare kushtuar librit dhe analizave bashkëkohore, drejtuar nga gazetari Giovanni Belfiori. Tema e edicionit të tetë të këtij festivali është: “Të lexosh për të kujtuar”. Një kaleidoskop, në të cilën librat dhe autorët kanë detyrë të tregojnë kompleksitetin e të tashmes që do […]

Akademiku britaniko-shqiptar Gëzim Alpion boton librin “Nënë Tereza: Shënjtorja dhe Kombi i Saj”

By |July 27th, 2020|

Zyra e Komunikimit pranë Universitetit të Birminghamit në Mbretërinë e Bashkuar ku punon akademiku britaniko-shqiptar Gëzim Alpion njofton se më 31 korrik do të botohet libri i tij më i ri “Mother Teresa: The Saint and Her Nation”(‘Nënë Tereza: Shënjtorja dhe Kombi i Saj’). Ai ndalet në prejardhjen e saj familjare, mjedisin etnik, kulturor dhe […]

90-vjetori i ndarjes nga jeta i atdhetarit dhe patriotit Bajo Topulli

By |July 27th, 2020|

Përkujtojmë sot 90-vjetorin e ndarjes nga jeta të atdhetarit dhe patriotit Bajo Topulli. Bajo Topulli u arsimua në Stamboll që në moshën 11 vjeçare, ku ra në kontakt me idetë përparimtare dhe patriotike të vëllezërve Frashëri, Samiut dhe Naimit, por edhe Jani Vretos. Në vitin 1904 bëhet pedagog dhe nëndrejtor i gjimnazit të Manastirit. Bashkë […]

17 vjet nga vdekja e Dhimitër Shuteriqit

By |July 27th, 2020|

Dhimitër S.Shuteriqi u nda nga jeta më 22 korrik të vitit 2003. Ai u lind në Elbasan në një familje intelektuale, i biri i Simon Shuteriqit, anëtar i Kongresin e Manastirit dhe një ndër themeluesit e Normales së Elbasanit. Dhimitri i ndoqi studimet e larta në Universitetin e Grenoblit dhe Lionit, në Francë dhe punoi […]

Shkrimtari Ardian Ndreca flet rreth librit të tij “Filozofia e hapësirës urbane”

By |July 27th, 2020|

Shkrimtari Ardian Ndreca, i ftuar në një intervistë flet rreth librit të tij “Filozofia e hapësirës urbane” (Filosofia dello spazio urbano). Ajo që ka vënë në qendër të studimit të tij është se hapësira urbane prodhon qytetarë, qytetarët krijojnë qytetërim. “Ne jemi një vend ku hapësirat tona urbane nuk prodhojnë qytetërim, prodhojnë vetëm mbivendosje njerëzish, […]

Së shpejti në gjuhën shqipe libri i albanologut Robert Elsie kushtuar bektashinjve shqiptarë

By |July 27th, 2020|

Së shpejti do të vijë në gjuhën shqipe libri i albanologut Robert Elsie kushtuar bektashinjve shqiptarë. Ky vëllim i kushtohet rendit të dervishëve bektashianë në Shqipëri dhe rolit të tij në historinë shqiptare. Ai trajton vetëm përciptazi bektashinjtë e Turqisë dhe gjetkë, për të cilët tashmë është shkruar shumë, edhe pse kryesisht në turqisht. Libri […]