Monthly Archives: April 2020

Robert Shvarc e Amik Kasoruho, miqësia e rrallë e emrave të mëdhenj të letrave shqipe

By |April 28th, 2020|

 

Robert Shvarc e Amik Kasoruho, dy prej emrave më të mëdhenj të përkthimit e letrave shqipe, nuk i bashkon vetëm veprat e mrekullueshme që i lanë trashëgim lexuesit shqiptar, dashuria e epërme për gjuhën dhe lëvrimi me një cilësi të pashoqe i saj, por mbi të gjitha miqësia e veçantë që kishin me njëri-tjerin. Vëllimi […]

Ndahet nga jeta autori e intelektuali Ilir Hashorva

By |April 28th, 2020|

Ndahet nga jeta intelektuali, autori, përkthyesi e veprimtari Ilir Hashorva.
Bashkëpunëtor i shumë gazetave shqiptare brenda dhe jashtë vendit Hashorva shquhej për trajtimin e temave të ndryshme socio-politike dhe çështjen kombëtare.
Ilir Hashorva ishte djali i Ali Hashorvës, mësues dhe përkthyes i njohur. Ai ka botuar librat “Gandi – jeta”, “Gandi – filozofia dhe feja, Gandizmi” dhe […]

NJOFTIM PËR KONKURRIM PËR VEND PUNE

By |April 27th, 2020|

Në zbatim të Ligjit nr.16, date 18/04/2018 “Për diasporën”, të Vendimit të Këshillit të Ministrave për krijimin e Qendrës së Botimeve për Diasporën nr. 469, datë 26.07.2018 si dhe Ligjit nr. 7961, datë 12. 7. 1995 “Kodi i Punës së Republikës së Shqipërisë” i ndryshuar, Qendra e […]

“Bardha e Temalit” e Pashko Vasës në shtypin francez të kohës

By |April 27th, 2020|

 

“Bardha e Temalit” e Pashko Vasës është përmendur dhe në shtypin francez të kohës.

 “Le Soir” më 1889 shprehet se vepra është një “studim i sinqertë dhe i detajuar i zakoneve të Shqipërisë, përjetuar edhe nga vetë autori dhe shkruar në mënyrë të kujdesshme prej tij”.

“Bardha e Temalit: Skena të jetës shqiptare” është një roman me temë shqiptare […]

Robert Shvarc, lëvruesi elegant i shqipes

By |April 27th, 2020|

Si sot, 17 vjet më parë u nda nga jeta Robert Shvarc, një ndër lëvruesit më elegantë të gjuhës shqipe që me përkthimet e tij të pakrahasueshme i dhuroi lexuesit shqiptar vlera të çmuara të letërsisë botërore, sidomos asaj gjermane, sjellë në shqip me mjeshtëri të rrallë ku spikat dashuria për gjuhën shqipe dhe kultura […]

Miratohen nga Këshilli Koordinues i Botimeve për Diasporën projektet e reja të Qendrës së Botimeve për Diasporën

By |April 21st, 2020|

Qendra e Botimeve për Diasporën e drejtuar nga znj. Mimoza Hysa organizoi mbledhjen online të Këshillit Koordinues të Botimeve të QBD-së. Këshilli, me kryetar drejtorin e Bibliotekës Kombëtare z. Piro Misha, me anëtarë prof. Floresha Dado, përfaqësuese e Akademisë së Shkencave, znj. Mira Hoxha, përfaqësuese e Ministrisë për Evropën dhe Punët e Jashtme, znj. Anila Ferizaj, […]

Intervista e publicistit e patriotit shqiptar Dervish Hima për “Le Siècle”, 1911

By |April 21st, 2020|

Dervish Hima punoi si ndihmësmësues në Rumani, Belgjikë dhe Zvicër. Ishte atdhetar e publicist i Rilindjes Kombëtare, organizator i Kongresit të Bukureshtit, pjesëmarrës në Kongresin e Napolit dhe më 1908 botues i gazetës “Shqiptari” në Stamboll me Eqrem bej Vlorën dhe Hilë Mosin. Më pas ai punoi për gazetën “Albania” në Zvicër. Në Bukuresht, ai […]

Dokumentari i regjisores shqiptaro-zviceriane në Festivalin e Filmit Tribeca 2020

By |April 17th, 2020|

Regjisorja shqiptaro-zviceriane Dea Gjinovci është pjesëmarrëse në Festivalin e Filmit Tribeca 2020 me filmin dokumentar “Wake Up On Mars”, i cili këtë vit do të mbahet online.

Dokumentari përcjell historinë e një familje kosovare në mërgim, anëtarët e të cilës vazhdojnë të përjetojnë traumat e luftës.  Gjinovci vlerësohet nga kritika për punën e saj origjinale, duke […]

Mbahet mbledhja e Komisionit të Përbashkët Shqipëri-Kosovë për Miratimin e Teksteve Mësimore për Diasporën

By |April 17th, 2020|

Sot, u zhvillua mbledhja e Komisionit të Përbashkët Shqipëri-Kosovë për Miratimin e Teksteve Mësimore për Diasporën, i cili është ngritur në zbatim të marrëveshjes së miratuar midis dy shteteve “Për organizmin e përbashkët të mësimit të gjuhës shqipe dhe kulturës shqiptare në Diasporë dhe mërgatë”.
Në mbledhje ishte i pranishëm edhe zëvendësministri i Ministrisë së Arsimit, […]

“Ditar i shkurtër kufijsh”, ndër librat më të vlerësuar në Bibliotekën e Nju-Jorkut

By |April 16th, 2020|

Libri i përkthyer në disa gjuhë dhe mjaft i vlerësuar nga kritika ndërkombëtare “Ditar i shkurtër kufijsh” i autorit Gazmend Kapllani gjendet në listën e librave më të mirë frëngjisht në Bibliotekën Publike të Nju-Jorkut.
Me rastin festimit të Javës së Trashëgimisë së Emigrantëve 2020, Biblioteka u ofron […]