Nënë Tereza dhe At Zef Pllumi

By |September 17th, 2020|

Anjezë Gonxhe Bojaxhiu – Nënë Tereza dhe At Zef Pllumi. Dy figura historike që me fjalën e veprën e tyre i lanë popullit shqiptar vlera të shpirtit të tij.

1922/ “Revistës Pedagogjike” kushtuar arsimtarëve

By |September 17th, 2020|

Numri i parë i “Revistës Pedagogjike” doli në shtator të vitin 1922. Ky ishte organ udhëheqës për të gjithë arsimtarët, plani dhe rruga e tyre për mësimin e gjuhës shqipe. Në këtë numër trajtohen shkrime rreth edukatës në shkollë, kurseve për të rriturit, gjuhës shqipe, modele orësh mësimi etj. Ky ishte botim i përmuajshëm i […]

I pari grup mësuesish për përhapjen e gjuhës dhe kulturës shqiptare

By |September 15th, 2020|

Dibër, 1941/ I pari grup mësuesish që shkuan nga “Normalja e Elbasanit” për përhapjen e gjuhës dhe kulturës shqiptare.
400 studentë që u diplomuan nga shkolla “Normalja e Elbasanit” dhe shkolla “Harry Fultz” u përhapën nëpër të gjitha trojet shqiptare për të përhapur arsimin shqip.

Mëso më shumë. 

Komisioni i Shkollës Normale, Elbasan

By |September 15th, 2020|

Komisioni i Shkollës Normale i dalë nga Kongresi i Elbasanit 1909.

Nga e majta, lart: Ahmed Dakli, Qzim Hydi, RrapushDemeti, Andon Beça, Ibrahim Buçi, Hasan Çiftja.

Nga e majta, ulur: Sheh Sheguni, Qemal Karaosmani,Papa Janaqi.

Burimi. 

Edith Durham (Shqipëri, 1912)

By |September 15th, 2020|

Edith Durham duke biseduar me një Bajraktar në Koplik në vitin 1912.
Mary Edith Durham (1863-1944) ishte një intelektuale udhëpërshkruese, artiste, shkrimtare nga Britania e Madhe, e cila u bë e famshme për shkrimet e saj antropologjike rreth jetës në trojet shqiptare, në fund të shekullit XIX dhe fillim të shekullit XX. Mbetet “princesha” mbrojtëse e […]

Komisia Letrare Shqipe

By |September 15th, 2020|

104 vjet më parë, më datë 1 shtator të vitit 1916 në Shkodër, u themelua dhe filloi veprimtarinë e saj, Komisia Letrare Shqipe. I konsideruar si institucioni i parë në rrafshin albanologjik, Komisia Letrare Shqipe, u krijua me nismën e Akademisë së Shkencave të Vjenës, 8 vjet pas njësimit të alfabetit të përbashkët të gjuhës […]

Letra e Mit’hat Frashërit për “Journal de Salonique”

By |September 15th, 2020|

Letra e Mit’hat Frashërit, dërguar nga Elbasani gazetës “Journal de Salonique”, më 5 shtator 1909 lidhur me mbajtjen e Kongresit të Elbasanit, ku çështja më kryesore ishte hapja e një shkolle Normale.
Në foto, godina ku u mblodh Kongresi i Elbasanit dhe shkrimi në gazetë.
Letra është marrë nga origjinali i gazetës “Journal de Salonique”, e cila […]

Vila e Sami Frashërit në Erenkoj

By |September 15th, 2020|

 

Vila e Sami Frashërit në Erenkoj, Stamboll

Vila e Sami Frashërit në Erenkoj, Stamboll të Turqisë, e projektuar nga vetë ai.

Nënë Tereza me familjen

By |September 14th, 2020|

Nënë Tereza me nënën dhe motrën e saj.

Pavarësisht kërkesave të saj më të hershme, Nënë Tereza u lejua të hynte në Shqiperi vetëm në vitin 1990. Ajo arriti në shtëpinë ku kishte banuar e ëma dhe e motra, duke mbajtur në dorë të vetmin kujtim të tyre, një […]

1940/ Parashqevi Qiriazi në “Institutin Kiriaz”

By |September 1st, 2020|

 

1940/ Parashqevi Qiriazi në “Institutin Kiriaz”

Parashqevi Qiriazi (1880-1970), fotografuar në ballkonin e “Institutit Kiriaz” në Kamëz, rreth vitit 1940.
Parashqevi Qiriazi dhe Sevasti Qiriazi (Dako) (1871-1949) ishin të parat gra shqiptare që drejtuan një institucion arsimor për femra. Së bashku me bashkëshortin e Sevastisë, Kristo Dako, ato krijuan një institucion të admirueshëm, të cilin Dhimitër Berati […]